Prezent dla mamy… ot tak… prosto z serca

Dzień Matki to wyjątkowy czas, w którym dziękujemy mamom za ich miłość i trud włożony w nasze wychowanie. To również znakomita okazja, aby powiedzieć jak bardzo je cenimy i szanujemy. Mimo że sposobów na wyrażanie uczuć jest wiele, zdecydowana większości Polaków (86%) okazuje je przez pieczenie dla bliskich. Dlatego jesteśmy przekonani, że Torcik cytrynowo-limonkowy, przygotowany ot tak… prosto z serca, będzie doskonałym prezentem dla każdej mamy.

 

Torcik cytrynowo-limonkowy

 

Składniki:

 

Ciasto: 

·         1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta

·         3 jaja

·         100 ml oleju

·         50 ml wody

Nadzienie:

·         250 ml śmietanki kremówki

·         250 g mascarpone

·         sok z ½ cytryny

·         sok z ½ limonki

·         skórka starta z 1 cytryny

·         50 g cukru pudru

·         1 owoc granatu

·         ½ łyżeczki herbaty matcha

·         100 ml soku jabłkowego do nasączenia

 

 

Sposób przygotowania:

1.       Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180oC bez termoobiegu. Przygotuj Leśny Mech zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem. Masę przelej do tortownicy i wstaw całość do piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia. Chłodne ciasto przekrój na trzy blaty.

2.       Zmiksuj ser mascarpone z sokiem z cytryny i limonki, cukrem oraz skórką z cytryny (zostaw część skórki do posypania wierzchu ciasta). Ubij kremówkę na sztywno. Do kolejnej miseczki wlej wodę, wsyp zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksuj przez 1 minutę. Następnie dodaj mieszankę do ubitej śmietany i wymieszaj całość. Dodaj śmietanę do sera mascarpone i miksuj na najniższych obrotach aż do połączenia wszystkich składników.

3.       Nasącz każdy z blatów sokiem jabłkowym, przełóż kremem (zostaw 2 łyżki kremu do dekoracji) i przykryj kolejnym blatem. Wierzch ciasta także pokryj kremem i posyp skórką cytrynowa. Odłożoną część kremu połącz z herbatą matcha, udekoruj szprycą wierzch torciku i posyp całość ziarnami granatu.

 

 

*Dane: Panel badawczy Ariadna, na zlecenie marki Delecta